Fruture - zmrzlinový stroj

Fruture - zmrzlinový stroj na výrobu natural ovocné zmrzliny formou propasírování ovoce do neutrální zmrzliny, např. smetanové či čokoládové. Výsledný produkt zmrzliny je odlišný od běžných zmrzlin výraznější ovocnou chutí a aromatem, což je způsobeno vyvinutým pasírovacím mechanismem. Design a základní technický návrh proveden v in.Spira Group, Ing. arch. Karlem Veselým, technický podrobný návrh a vývoj v Libereckých strojírnách pod dohledem Ing. Pavla Jandury a šéf návrháře Tomáše Paclta.
Fruture má dokončený vývoj a je způsobilý pro provoz v cukrárnách a podobných zařízeních. Byl zkušebně rok provozován v KAFE DAMU v Praze.
Výraznou vizuální vlastností je pneumatický mechanismus unašeče pohárku, který po naplnění zmrzlinou a ovocnou složkou se plynule zvedne, čímž se rotační mechanismus ponoří do obsahu a začne pasírovat. Po několika sekundách se začne vytlačovat již ovocná zmrzlina spodním tvarovacím otvorem a plnit kornout. Po té unašeč s prázdným pohárkem sjede do základní polohy. Tento mechanický cyklus je atraktivní pro sledování zákazníky a spoluvytváří zážitek z potrav. produktu.

Akce: Fruture - zmrzlinový stroj
Klient: Green box
Návrh: Ing. arch. Karel Veselý, Ing. Pavel Jandura, Tomáš Paclt
Provozováno (zkušební provoz): KAFE DAMU v Praze